Den korte og den lange version

Her følger en kort og lang præsentation af mig. Men der er langt vigtigere ting, at læse om end mig. Jeg håber, at du bliver lige så fascineret og nysgerrig på naturen som jeg, når du læser mine indlæg og historier. Indrømmet... Jeg er ikke så god til at skrive herinde på bloggen, da der går storyteller i den, lige så snart jeg kan udfolde mig. Så det tager lidt tid at lave et blogindlæg, men jeg øver mig på at blive meget bedre. I mellemtiden, håber jeg, at du vil følge med på de sociale medier - facebook, instagram og twitter, der er jeg noget bedre til at smide små naturhistorier op. Hvis du stadig vil vide mere om mig, så kommer det her :)

Den korte

Navn: Vicky Knudsen

Alder: 35 år

Profession: Uddannet biolog og selvstændig naturformidler, foredragsholder, dyreekspert på tv, turleder, nørd, moderator

Bopæl: Vesterbro, København (Bornholm er klart mit andet hjem, og jeg hjemsøger øen så tit som muligt)

Antal fuglearter set i Danmark: 322

Yndlingsfugl: I Danmark må det være DEM ALLE SAMMEN! Men jeg er stor fan af halemejse, rød glente, og husskade.

Formidlingsmetode: Vidende på en entusiastisk, underholdende og til tider selvironisk måde. 

Hvorfor er naturen og fuglene så fascinerende?: Fordi naturen kan alt! Der er de mest magiske skabninger og fantastiske historier lige uden for vores hoveddør, hvis vi bare kigger efter. Og så er naturen os fysisk overlegen, fordi evolutionen aldrig sætter bremsen i. Naturen kan så imponerende ting, at vi rent faktisk har svært ved at begribe det, fordi vi aldrig kommer til at kunne det samme. 

Kikkert: Swarovski EL 8x32

Teleskop: Swarovski ATX 85 mm

Kamera: Olympus OM-D E-M1 Mark II 40-150 mm, 300 mm, makro 30 mm

Den lange

Der er ingen tvivl om, at jeg er nørd helt ind til benene. Hvis jeg ikke får noget natur indenbords på ugentlig basis, så påvirker det mig lige så meget, som hvis jeg har sovet for lidt eller er meget sulten. Det kender de fleste. Man bliver nok en smule muggen, indtil der igen er tanket op. Naturen og dens magiske skabninger er altså for mig næsten lige så essentielt som både mad og søvn. Og helt ærlig, hvem bliver ikke fascineret af, at den lille kobbersneppe kan flyve 238 maratoner i træk unden mad og drikke? At landsvalen kan finde tilbage til den samme gård i Danmark som året før, efter at have været en tur i Sydafrika helt uden at bruge GPS? Eller at jernspurven har sex op til 100 gange om dagen? Og det er altså bare nogle få eksempler fra fuglenes verden.

Der er jo også alle de andre arter, som er lige så imponerende. Bare det faktum at myrer kan bygge tømmerflåder ud af sig selv, når de nærmest ingen hjerne har, er jo ikke til at begribe. Det er fascinerende. Og denne fascination har været der lige så længe jeg kan huske. Siden jeg var helt lille, har mine forældre taget mig med ud i naturen, og de var ganske tålmodige, når man tænker på hvor meget et barn egentlig kan snakke – og dermed sørge for at skræmme alt med en puls væk på flere hundrede meters afstand. Men det virkede. Jeg blev bidt af naturen og især fuglene. Siden jeg var 10 år, har jeg været på fugleture, og interessen for fuglene er stille og roligt eskaleret. Jeg droppede sågar en del af festerne til studenterugen, fordi jeg bare måtte til Jylland og se på fugle.

 

Siden hen læste jeg til biolog, og det var nok især her, at min interesse for mere og andet end fuglene begyndte. Det er ikke fordi, at jeg ikke altid har været fascineret af alt det andet, der var ude i naturen. Det har bare aldrig rigtig været noget, jeg nørdede. Men det har ændret sig! Jeg havde godt hørt, at nogle af mine fuglevenner var begyndt at nørde andre ting, men helt ærlig. Hvem gider kigge på en bille, når der er træk af hvepsevåger på himlen en dejlig dag i maj. Hvepsevåger der har taget turen hele vejen til Afrika for at overvintre der, og som i maj igen sætter kursen mod ynglepladserne i nord. Den dag i dag kan jeg godt multitaske og både kigge op og ned. For lige pludselig, når man får øjnene op for, hvor mange fantastiske skabninger med de vildeste evner og udseender, der bevæger sig rundt lige for næsen af en, så er der ingen vej tilbage. Man er fanget, og man slipper ikke væk igen. Hvilket er fantastisk.

I lille Danmark alene har vi flere tusinde arter, som hver især bærer på hver deres, til tider, næsten uvirkelige historier og livscyklusser. Der er hele tiden noget nyt at lære, og det er én lang glædesrus at opleve naturens mangfoldighed - bare for at lyde som en rigtig kliché. Den dag i dag nørder jeg derfor nærmest alt, simpelthen fordi jeg ikke kan lade være. Min nysgerrighed er for stor, og jeg bliver forundret og endnu mere nysgerrig hver gang, jeg ser en ny organisme. Der er dog ingen tvivl om at fuglene er mit hjertebarn, og det er dem jeg nu som 35-årig, har set på i over 20 år.

Udover at være så fascineret af naturen, at jeg nærmest ikke kan stå stille af ren begejstring, så lever og ånder jeg for at formidle. Det har jeg gjort i cirka 20 år som blandt andet frivillig turleder på forskellige fugleture. Da jeg arbejdede i Dansk Ornitologisk Forening, fik jeg også mulighed for at formidle på sociale medier og til radio, tv og andre medier. Her fandt jeg ud af, at det var det jeg skulle lave. Jeg skulle være naturformidler. Da jeg uddannede mig til biolog, havde jeg stadig ingen idé om, hvad jeg egentlig skulle arbejde med. Jeg vidste bare, at jeg gerne ville være biolog, så jeg kunne arbejde med natur og biodiversitet på den ene eller den anden måde.

I 2017 tog jeg den beslutning, at livet er for kort til at spekulere over, om man kan det man vil. Så jeg valgte at blive selvstændig naturformidler, og startede pr. 1. april efter flere opfordringer fra mine uundværlige og altid opbakkende familie og venner (ja, jeg omgås faktisk også mennesker). Jeg havde heldigvis projektet #jegkiggerpaafugle til at starte på, ellers havde det ikke kunne lade sig gøre. Der gik dog ikke længe før jeg både havde nogle ture, jeg skulle guide og en moderator-rolle på den nye unge-scene Roots på Naturmødet. På Naturmødet 2017 fik jeg også den største anerkendelse man næsten kan få som naturformidler, da jeg vandt prisen som Danmarks bedste naturformidler 2017 mod et mere end kompetent hold af dygtige naturformidlere og forskere. Jeg er meget taknemmelig for den opbakning, jeg fik lige i starten. Den var uundværlig og guld værd. Både i form af jobs og opbakning.

Jeg har været selvstændig siden 2014, og jeg fortryder ikke den beslutning ét sekund. Glæden ved at give sin entusiasme og viden om fugle og natur videre er uden tvivl et privilegie og fuldstændig fantastisk. Der er ingen tvivl om, at det er ganske sandt, at man selv bliver bedre til sit job, når man er glad for det, man laver. Jeg kunne ikke være mere glad for mit job, og det er skønt, at jeg stadig lærer nye ting på daglig basis. Udover mit eget lille firma arbejder jeg også for Scanbird, hvor jeg holder fugle- og naturture til i ind- og udland. Mine erfaringer med tv og radio resulterede i 2017 i tv-programmet 1 døgn, 2 hold, 3 dyr på TV2 som var en fest at lave.